LICEUL TEHNOLOGIC ”MIHAI EMINESCU”

First name

DUCEAC ADRIANA

Last name

DUCEAC

Organisation name

LICEUL TEHNOLOGIC ”MIHAI EMINESCU”

Type of member

School/Research

Describe your organisation

Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” este situat în comuna Dumbrăveni, județul Suceava și are o tradiție în educație care își are originile în anul 1865.
Instituția noastră oferă servicii educaționale pentru copiii, tinerii și adulții din comuna Dumbrăveni și din localitățile limitrofe și are, în anul școlar 2014-2015, un efectiv total de 1951 elevi, din care 1737 de elevi cu vârste cuprinse între 6-19 ani și 214 adulți la liceu – frecvență redusă, specializarea filologie, 94 de cadre didactice, 6 persoane didactic auxiliar și 11 persoane în aparatul administrativ.
Oferta educațională a Liceului Tehnologică”Mihai Eminescu” Dumbrăveni cuprinde următoarele niveluri și specializări: primar, gimnaziu, liceu (filiera teoretică, la zi și filiera tehnologică) și școala profesională.
Baza materială a școlii asigură derularea în condiții optime a procesului instructiv – educativ: șase corpuri de clădire, dintre care patru cuprind clase de nivel primar, iar celelalte două, nivelurile gimnazial și liceal, în care funcționează 42 săli de clasă din care: cabinete de matematică, limba și literatura română, limbi moderne, istorie, laboratoare de fizică, chimie, biologie; cabinete de informatică dotate cu calculatoare conectate la Internet; un cabinet de asistență psihopedagogică; 2 ateliere pentru învățământul tehnic; o sala de gimnastică; 3 terenuri de sport; biblioteca cu 22167 volume.
Spațiile de învățământ și instruire practică sunt dotate cu material didactic și echipamente tehnice specifice.
Prin activitatea instructiv-educativă pe care o desfășoară, Liceul Tehnologic din Dumbrăveni încurajează dobândirea, de către elevi, a competențelor cheie europene, în vederea facilitării accesului acestora pe piața muncii. De altfel, instituția noastră este furnizor de forță de muncă calificată de nivel 1, 2 și 3 pentru unitățile economice.
Misiunea școlii noastre este aceea de a asigura pentru tinerii și adulții din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, o educație și o instruire de înaltă calitate profesională, contribuind la dezvoltarea carierei și perfecționării profesionale, prin stimularea dezvoltării potențialului economic și social al zonei.
Cuvintele cheie care ghidează activitatea școlii sunt calitatea, performanța, responsabilitatea, promovarea valorilor europene, egalitatea șanselor pentru toți participanții în procesul educativ și deschiderea spre învațarea pe tot parcursul vieții.
Performanțele obținute de elevii liceului nostru la diversele competiții (concursuri, olimpiade) pe discipline sau la diverse competiții extracurriculare indică o preocupare pentru calitatea actului instructiv-educativ. Corpul didactic este foarte bine pregătit din punct de vedere profesional și este format din profesori cu o pregătire academică excelentă, din care 43% au gradul didactic I, 28% gradul didactic II, 17% definitivatul, iar 12 % sunt debutanți. Cadrele didactice manifestă un interes continuu pentru îmbunătățirea atât a activității didactice cât și a propriilor standarde de calitate. Implicarea în cursuri de formare în domeniul disciplinei de predare, dar și în domeniul limbi moderne, TIC, management, educație non-formală, participarea la proiecte de mobilitate europeană, la proiecte etwinning și la numeroase activități de voluntariat indică o preocupare permanentă a tuturor factorilor decizionali și educaționali din instituția noastră pentru asigurarea unui proces educativ conform unor standarde înalte de calitate.
Obiectivele europene ale școlii sunt aliniate la cele de dezvoltare regională și anume: adaptarea rețelei școlare și a ofertei de formare profesională inițială la cerințele pieței muncii și a opțiunilor elevilor (țintă: diminuarea șomajului), asigurarea egalității de șanse în formarea inițială (țintă: diminuarea ratei de părăsire timpurie a școlii de la 15,89% în 2013 la 12,5% în 2020), dezvoltarea resurselor umane din sistemul Învățământ Profesional Tehnic în vederea asigurării calității în formare (țintă: creșterea ratei de participare a cadrelor didactice la cursuri de formare continuă, cu un ritm de 20% din total/an școlar), dezvoltarea infrastructurii unităților școlare în vederea asigurării calității în formare (țintă: realizarea unei pregătiri profesionale la nivelul țărilor din Uniunea Europeană în cel puțin 40% din unitățile deînvățământ profesional și tehnic).

Country