Veilig Over - Safe Crossings

Initiative details

Veilig Over is een initiatief dat ernaar streeft voetgangers veilig te laten oversteken en dat bovendien iedereen toestaat om ook zélf aan te duiden waar er nood is aan een veilige oversteekplaats, via een onlineplatform veiligover.be. Samen oversteken veilig maken, dat is de ambitie van ‘Veilig Over’. Dit doen we met een unieke samenwerking met lokale en regionale overheden & burgerparticipatie en citizen sciene & wetenschappelijke evaluatie (met Vias institute). Dit alles met als resultaat: de concrete verwezenlijking van een veilige oversteekplaats op het terrein!

Initiative date

Who was/is your target audience?

Policy makers
Public authorities
Children 0-16
Young adults 17-25
Adults
Parents
Seniors
Company employees
Fleet operators
Car drivers
Car drivers – professional
Educational staff
Emergency services
Public transport
Van drivers
Lorry/truck drivers
Cyclists
Micromobility riders
Powered two wheeler riders (excluding micromobility)
Pedestrians
Others

Topic

Create awareness
Improve vehicles and infrastructure
Knowledge building and sharing
Provide alternative solutions

Organisation details

Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw
Association
Belgium
Brussel

Contact name

PETER HEYMANS

Telephone number

+32 486 755 681

Website link

Project activities

If you work together with external partners, list the most important partners and briefly describe their role.

Vias Institute: ontwikkeling van de digitale tool én partner die de evaluatie van de punten op zich neemt.

Lokale overheden: via gemeenten & steden wordt de burgerparticipatie opgezet én worden nadien de resultaten ervan gerealiseerd op het terrein

Regionale overheid: punten die aangeduid zijn op gewestwegen, worden bij hen voorgelegd ter realisatie op het terrein.

Please describe the project activities you carried/are carrying out and the time period over which these were implemented.

n de zomer van 2022 lanceerden we de campagne ‘Veilig Over’. Een oproep werd gedaan aan burgers om online via de applicatie VeiligOver.be heel concreet aan te duiden waar er nood is aan een veilige oversteekplaats en aan te wijzen wat precies vandaag die plaats onveilig maakt om over te steken. In totaal werden bijna 1500 plaatsen in heel Vlaanderen door burgers gesignaleerd waar het wenselijk was om de veiligheid van voetgangers te vergroten.

In 2024 gingen we aan de slag met de data en testen we onze methode uit (in samenwerking met Vias institute) en de gemeente Destelbergen. Met als resultaat: de realisatie van een zebrapad op een missing link van de desbetreffende gemeente. De inhuldiging ervan vond plaats in het bijzijn van lotgenoten, burgemeester en schepen. Dit werd ook nationaal opgepikt door media, een succesvolle operatie.

In 2025 hebben we de concrete ambitie, om samen met Vias, dit succesvol traject uit te rollen bij zoveel mogelijk lokale besturen!

In terms of implementation, what worked well and what challenges did you need to overcome?

Wat goed werkt: burgers reageren positief op de oproep en lokale besturen erkennen dit als een positief én concreet initiatief. Belangrijk om te overkomen, was vooral om samen met Vias een wetenschappelijke methode te ontwikkelen (ter evaluatie van de aangeduide punten) die ervoor zorgt dat subjectieve verkeersonveiligheid wordt geobjectiveerd, waardoor lokale overheden op basis daarvan een overzicht krijgen van punten die prioritair zijn.

Evaluation

Please summarise how you have evaluated the initiative’s impact (e.g. social media reach, survey, feedback forms, statistics).

We hebben de evaluatie vooral gemaakt op basis van het succes dat bijna 1500 punten door burgers in België zijn aangeduid! Meer nog: samen met Vias en onze testcase in Destelbergen, ontdekten we dat onze methode een meerwaarde is voor de lokale overheid om te beslissen welke punten ze prioritair best aanpakken.

What has been the effect of the activities?

Het effect is de realisatie van een matuur partnerschap waarbij Participatie & Citizen Science & Expertise in elkaar overvloeien en waarbij elke partner zijn kracht kan inzetten!

Burgers, lokale besturen en wetenschappelijke benadering versterken elkaar tot een positief én inspirerend verhaal waarbij verkeersveiligheid wordt gepercipieerd als 'een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid die vruchten afwerpt'

Please briefly explain why your initiative is a good example of improving road safety.

Verkeersveiligheid heeft nood aan concrete acties op het terrein. Dit traject heeft als duidelijke en concreet resultaat: het realiseren van veilige oversteekplaatsen!

How have you shared information about your project and its results?

In september 2024 hebben we met succes gecommuniceerd over de verwezenlijking van de 1ste Veilig Over-steekplaats in de gemeente Destelbergen! We hebben onze methode toegelicht, samen met alle betrokken partners. Dit werd gretig opgepikt door nationale media, zowel op sociale media van TV en kranten... Nadien werd dit ook voorgesteld in een werksessie op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid én op alle mobibaden in Vlaanderen.