With steady hands on five axles, a competition seeking the best Hungarian truck driver!

Initiative details

5 tengelyen biztos kézzel !országos, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedő a NiT Hungary és az ORFK-OBB közös szervezésében, az ORFK-OBB támogatásával
Az 5 tengelyen – biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyünk ettől az évtől kezdődően a nemzetközi szintre emelkedik, mivel a verseny 2022-es győztese fogja képviselni Magyarországot a 2023-as év nemzetközi DAF Driver Challenge kamionverseny döntőjében.

Az „5 tengelyen - biztos kézzel!” kamionverseny nemzetközi színtérre kerülésével a szakmatársadalmi rangja tovább erősödik és a versenysorozatot létrehozó NiT Hungary elsődleges célja még inkább megvalósul: megtörténhet a szakmai és munkáltatói szempontból legjobban felkészült, járművét a legmagasabb szintű vezetéstechnikai tudással és legnagyobb biztonsággal kezelő magyar kamionsofőr kiválasztása, aki így a közlekedésbiztonság növelésében is hatékonyan részt vesz az utakon. A nemzetközi nyitás révén – a győztes versenyző és munkáltatója mellett – a verseny népszerűsége, presztízse is tovább nő.

Initiative date

to

Who was/is your target audience?

Policy makers
Public authorities
Children 0-16
Car drivers – professional
Public transport
Van drivers
Lorry/truck drivers
Others

Topic

Create awareness
Education in school or in community organizations
Provide alternative solutions

Organisation details

Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete NiT Hungary
Association
Hungary
Budapest

Contact name

Zsuzsa Kanev

Telephone number

+36309142088

Website

Project activities

If you work together with external partners, list the most important partners and briefly describe their role.

ORFK OBB , aki Magyarországon az első számú felelőse a közlekedésbiztonságnak.
KTI által létrehozott Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram , akik szakmai kompetenciájuk okán támogatják a nehéztehergépjármű vezetők képzését.
DAF Hungary Kft. , aki biztosítja a verseny számára a legkorszerűbb vontatókat.
Hankook Tire Magyarország Kft, biztosítja a járműszerelvény gumiabronccsal történő ellátását.
Magyar Közút Nonprofit Zrt - népszerűsíti a saját kommunikációs csatornáikon a rendezvényt.
MOL Magyarország NYRT.- a verseny üzemanyag beszállítója.
Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.- biztosítja az verseny bonyolításához szükséges útdíjfizetést.
Schmitz Cargobull Magyarország Kft. adja a félpótkocsit.

Please describe the project activities you carried/are carrying out and the time period over which these were implemented.

VERSENYSZABÁLYZAT
Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága támogatásával a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) 2022. évben „5 Tengelyen – Biztos Kézzel!” címmel országos, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenysorozatot
A verseny szervezője:
Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete NiT Hungary
A Verseny célja:
A szakmai és munkáltatói szempontból legjobban felkészült, járművét a legmagasabb szintű vezetéstechnikai tudással és legnagyobb biztonsággal kezelő magyar kamionsofőr kiválasztása.
RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK:
Személyi feltételek:
A versenyen részt vehet minden közúti közlekedési szolgáltatásként díj ellenében közúti árutovábbítást, vagy sajátszámlás áruszállítást végző magyar székhelyű gazdálkodó szervezet munkavállalója, illetve az az egyéni vállalkozó, aki a tevékenységi engedéllyel rendelkező gazdálkodó gépjárművezetője is egyben, aki magyar állampolgár és rendelkezik
1. érvényes, legalább C+E kategóriás EU tagállami gépkocsi-vezetői engedéllyel,
2. érvényes GKI kártyával,
3. negatív alkoholteszttel.
Az alkoholteszt az elődöntők és a döntő során minden versenyhelyszínen a rendőrség által rendszeresített eszközzel kerül elvégzésre.
A versenyen minden versenyző a saját felelősségére vesz részt. A verseny során minden versenyző köteles betartani a szervező, a Versenybizottság és a pályabírók által meghatározott biztonsági utasításokat.
Tárgyi feltételek:
A regisztrációhoz és az online előselejtező végrehajtásához – amennyiben az megrendezésre kerül – számítógépes eszköz, internet-hozzáférés és e-mail cím szükséges. A versenyhez szükséges további tárgyi és egyéb feltételeket a szervező biztosítja.

A versenyhez kapcsolódó legfontosabb időpontok :
Online előselejtező 2022.08.28.
30 kérdésből álló GKI vizsgafeladatokból kiválasztott kérdéssor , melyre mindenki maximum 30 percet vehet igénybe.1 kérdésre maximum egy perc áll rendelkezésre , ha a versenyző hibázott vagy egy kérdést kihagyott nincs lehetősége visszalépni a kérdésekben! Az online megmérettetésből a legtöbb pontszámot elért versenyzők jutnak be az elődöntőbe.
Azonos pontszám elérése esetén nagyon fontos , hogy ki hány perc és másodperc alatt töltötte ki az online tesztet!
Elődöntő :2022.09.10-11.Bicske Schmitz Cargobull Kft. telephelye
30 versenyző + 5 tartalék jut be a két nap alatt megtartott elődöntőbe, naponta 15-15 versenyző méri össze tudását.
Az elődöntőben ismét elméleti, gyakorlati és közúton végzett ,közlekedésbiztonsági és gazdaságos vezetés kerül kiértékelésre, melyet a versenyzők egy DAF vonatóval és Schmitz félpótkocsival végzik. Minden versenyző azonos járművel hajtja végre a feladatokat.
Az elődöntőből a legtöbb pontszámot elért 10 versenyző jut a döntőbe.
Döntő:2022.09.24. Zsámbék drivingcamp Hungary vezetéstechnikai tanpálya .
E napon a legkisebbek számára és a családoknak közlekedésbiztonsági ingyenes családi napot is tartunk, ahol a tanítás , szemléletformálás a fő célunk!
A döntő a versenyzőknek két részből áll: páros kieséses feladatokat hajtanak végre és így az un. szuperdöntőbe 5 versenyző jut csak be. Az 5 versenyző a vezetéstechnikai tanpálya minden lehetőségét kihasználva számot ad az extrém körülmények közötti vezetési tudása mellett a vészhelyzetekkel kapcsolatos azonnali reakciójáról, de megmutatja mit is tesz egy közúti baleset kapcsán legyen az tűz vagy személyi sérülés. A vezetés mellett nagyon fontos az is , hogy megtudjuk ki mennyire tudja a fuvarozáshoz kapcsolódó feladatokat , mennyire ismeri a rakományrögzítés alapjait , és az akár az okmányok kezelését is. Mennyire felkészült gépkocsivezető , hogyan indul el fuvarba , melyek az induláshoz kapcsolódó kötelezően elvégzendő lépések.

Evaluation

What has been the effect of the activities?

Az elmúlt 10 évben közvetlenül átlagosan évente 450 gépjárművezető nevezett a versenyre ,ami évről évre növekvő tendenciát mutat .
10 hetes online elméleti felkészülést tartottunk minden érdeklődő gépkocsivezető számára és hetente 250-300fő töltötte ki a tesztlapokat és úgy gondoljuk ezzel is segítettük a sofőrök elméleti tudásának növelését.
Az elméleti felkészülésre minden korosztályból volt érdeklődés és úgy tapasztaltuk , hogy országosan lefedettséget mutattak a tesztlapot kitöltők.
Számos gépkocsivezető mind a 10 tesztlapon megmérte tudását és azt tapasztaltuk ezen érdeklődőknél , hogy tudásunk és elért pontszámuk hétről hétre növekedtek.

Please briefly explain why your initiative is a good example of improving road safety.

A profi tehergépjárművezetők tudásának fejlesztése véleményünk szerint hozzájárul Magyarország komplex közlekedésbiztonsági stratégiájához , hogy évről évre csökkenjen a közúti közlekedésben elhalálozottak száma. A mi versenyünk is azt szolgálja , hogy a közvéleményt tudtára adjuk , hogy a kamionok gépjárművezetői képzettek, elkötelezettek az úton közlekedők védelmében is.
E szakma népszerűsítése ma különösen fontos , így azt sem szabad figyelmen kívül hagyni , hogy a versenyről megjelenő marketing kommunikációs anyagokat a szakma szépségét , lehetőségeit mutatják be talán elérve a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is.

How have you shared information about your project and its results?

A saját kommunikációs csatornáinkon kívül ( Úton magazin, web site , közösségi médiumok ) számos országos print , online, képi médium is hírt adott a projectről valamint a támogatóink hasonló felületeiken keresztül segítik kommunikációnk minél sikeresebb megvalósulását.

Supporting materials

Attachments