Road Safety Heroes

Initiative details

Potrivit statisticilor Poliției Rutiere, un număr de 932 de oameni și-au pierdut viețile și 2004 au fost răniți în 2586 accidente în primele 7 luni ale anului 2021 în România. Principalele cauze ale producerii accidentelor grave sunt: viteza neadaptată la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară a pietonilor. Dintr-o analiză amplă a literaturii internaționale în domeniu, care ia în considerare constatările mai multor evaluări ce includ peste 100 de studii individuale, putem constata că există dovezi clare că o creștere a aplicării legii va duce la o reducere atât a coliziunilor cu vătămări corporale fatale, cât și a celor cu efecte grave. Cu toate acestea, există domenii de punere în aplicare care sunt mult mai bine evidențiate în ceea ce privește eficacitatea decât altele. Studiile recente au descoperit că aplicarea limitelor de viteză are cel mai mare impact asupra reducerii coliziunilor mortale și grave cu vătămări corporale. Un impact aproape la fel de mare îl are aplicarea legislației privind conducerea sub influența alcoolului. Mai puține cercetări au fost întreprinse în legătură cu folosirea centurii de siguranță și a legilor privind utilizarea telefoanelor mobile. Acest lucru se datorează probabil punerii în aplicare mai recente a acestor legi precum și dificultăților de cercetare. Pe lângă aplicarea legislației în domeniu, un rol deosebit de important în reducerea numărului victimelor pe șosea îl au campaniile de informare. În acest context, în perioada 15-21 noiembrie 2021, Industrie Mică Prahova SA și blogul Drumul în siguranță au derulat campania „Eroii siguranței rutiere” ca parte a proiectului „Săptămâna siguranței rutiere” creat sub egida Fundației Brake, Marea Britanie. Proiectul „Săptămâna siguranței rutiere” are ca obiectiv principal promovarea deplasării responsabile, astfel încât aceste cifre să poată scădea semnificativ. În cadrul acestei campanii, Industrie Mică Prahova SA reiterează inițiativa lansată în luna mai 2021, cu prilejul Săptămânii mondiale ONU a siguranţei rutiere, privind amplasarea urgentă a indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei și a relantisoarelor atât în zonele rezidențiale cât și în apropierea școlilor. Totodată retransmite şi propunerea în ceea ce privește îmbunătățirea iluminatului stradal mai ales în preajma trecerilor de pietoni.

Initiative date

to

Who was/is your target audience?

Children 0-16
Young adults 17-25
Adults
Parents
Seniors
Company employees
Fleet operators
Car drivers
Car drivers – professional
Educational staff
Emergency services
Public transport
Van drivers
Lorry/truck drivers
Cyclists
Micromobility riders
Powered two wheeler riders (excluding micromobility)
Pedestrians
Others

Topic

Create awareness
Education in school or in community organizations

Project activities

If you work together with external partners, list the most important partners and briefly describe their role.

În perioada 15-21 noiembrie 2021, Industrie Mică Prahova SA și blogul Drumul în siguranță au derulat campania „Eroii siguranței rutiere” ca parte a proiectului „Săptămâna siguranței rutiere” creat sub egida Fundației Brake, Marea Britanie. Proiectul „Săptămâna siguranței rutiere” este implementat în fiecare an de Fundația Brake, Marea Britanie. Astfel, fundația a oferit suportul pentru acest proiect constând în materiale pentru distribuție online.

Please describe the project activities you carried/are carrying out and the time period over which these were implemented.

Campania „Eroii siguranței rutiere,” derulată în mediul online, în perioada 15-21 noiembrie 2021, prezintă pe acei oameni care sunt implicați în siguranța rutieră a drumurilor sau contribuie la salvarea celor accidentați. Aceștia pot fi: agenți de circulație, medici, pompieri, ingineri constructori, educatori sau angajatori. În această categorie sunt incluși toți cei care folosesc drumurile în mod responsabil, protejându-se pe ei și pe cei din jurul lor. Numele acestei campanii este el însuși o invitație la responsabilizare în domeniul siguranței rutiere a fiecăruia dintre noi. Materialele puse la dispoziție în campanie pe website-ul nostru precum și pe pagina de Facebook a blogului Drumul în siguranță sunt: o broșură despre eroii siguranței rutiere, un material privitor la inițiative de limitare a vitezei în UE, câteva sfaturi pentru copii și părinți și o scrisoare către părinți și educatori. Data de 21 noiembrie a reprezentat un eveniment important: Ziua mondială a comemorării victimelor accidentelor rutiere. Am marcat și noi această dată prin postări pe pagina de Facebook a blogului Drumul în siguranță. Totodată, ca parte a acestei campanii, Industrie Mică Prahova SA reiterează inițiativa cu privire la amplasarea urgentă a indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei și a relantisoarelor atât în zonele rezidențiale cât și în apropierea școlilor, precum și în ceea ce privește îmbunătățirea iluminatului stradal mai ales în preajma trecerilor de pietoni.

Evaluation

What has been the effect of the activities?

Prin activitățile derulate, atât prin pagina de Facebook a blogului Drumul în siguranță, cât și prin materialele disponibile online, pe website-ul Industrie Mică Prahova SA sau prin comunicatul distribuit în mass-media, au fost atinse în jur de 2500 de persoane. Estimat, numărul acestora a crescut odată cu premiul obținut în luna aprilie 2022 de campania Eroii siguranței rutiere în cadrul Galei Romanian CSR Awards: MENȚIUNE în categoria EDUCAȚIE. Acest proiect vine în completarea acțiunilor derulate de Industrie Mică Prahova SA pe parcursul mai multor ani și dintre care amintim: studiul „Copiii și drumul” (2021), campania „Săptămâna fără evenimente rutiere” (2018), „Siguranța ta contează și în trafic!” (2016, 2019), etc.

Please briefly explain why your initiative is a good example of improving road safety.

Campania „Eroii siguranței rutiere” îi aduce la lumină pe oamenii care veghează la siguranța rutieră a drumurilor sau care contribuie la salvarea celor implicați în accidente. Aceștia pot fi: agenți de circulație, doctori, pompieri, ingineri constructori sau educatori, precum și toți cei care folosesc drumurile în mod responsabil, protejându-se astfel pe ei și pe cei din jurul lor. Numele acestei campanii reprezintă el însuși o invitație la responsabilizare în domeniul siguranței rutiere a fiecăruia dintre noi. Toate materialele din acest proiect sunt publice şi pot fi folosite şi adaptate diferitelor nevoi.

How have you shared information about your project and its results?


Proiectul a fost promovat prin website-ul Industrie Mica Prahova SA, cât și prin blogul Drumul în siguranță și pagina de Facebook aferentă. De asemenea, un comunicat de presă a fost emis pentru a anunța începerea proiectului. Acesta a fost distribuit la nivel local și național și a apărut în publicații și pagini online. În luna aprilie a acestui an, campania a primit MENŢIUNE în categoria EDUCAŢIE, în cadrul Galei Romanian CSR Awards. Competiţia Romanian CSR Awards – 2022 – Ediție Aniversară – 10 ANI are ca scop declarat aducerea în prim plan şi punerea în valoare a proiectelor, produselor şi campaniilor de CSR ale companiilor din România implementate pe parcursul anului trecut.