MOBILITY AND TRANSPORT
European Road Safety Charter
Good Practice

STAY SAFE@HMM

  1. Deutsch
  2. Ελληνικά

STAY SAFE@HMM

Βασικός πυλώνας του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου είναι η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένους φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με τις νόρμες του Υπουργείου Παιδείας.

Τα προγράμματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης και πραγματοποιούνται σε ειδικούς χώρους του μουσείου.


Η επίσκεψη-εκδρομή στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, εκτός από την καθιερωμένη ξενάγηση σε μοντέλα, ολόκληρες εποχές της αυτοκίνησης και παρουσίαση της εξέλιξης της τεχνολογίας και τεχνοτροπίας στην κατασκευή του αυτοκινήτου, περιλαμβάνει προγράμματα οδικής ασφάλειας και κυρίως εκπαιδευτικές δραστηριότητες από πιστοποιημένους φορείς, ανάλογα της ηλικία των μαθητών, που με τρόπο διαδραστικό καλλιεργούν την οδική αγωγή και συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπεύθυνων πολιτών, που δίνουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Το παιχνίδι και η διασκέδαση των μαθητών αποτελεί μεν το επίκεντρο μιας ψυχαγωγικής εκδρομής στο Μουσείο, ωστόσο διατηρεί έντονα και κυρίαρχα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τόσο για τους μικρούς επισκέπτες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού όσο για τους μαθητές γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ.


Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς καμία οικονομική στήριξη από το Ελληνικό Κράτος ή από Κοινοτικά Κονδύλια, εμμένουμε στο σκοπό μας και συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο πολιτισμό και την εκπαίδευση, πραγματοποιώντας και δωρεάν προγράμματα για τους μαθητές όλης της Ελλάδας όσο και για άτομα με ειδικές ανάγκες.


Welches Problem wollen Sie angehen? 
Το αυτοκίνητο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες του ανθρώπου, συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ζωής του και δημιουργεί παράλληλα νέους κλάδους επιστήμης και τεχνολογίας. Παρόλα αυτή η επιπόλαιη χρήση του οχήματος έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων να ξεπερνούν το 1,2 εκ. ανθρώπους και να είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29 ετών.<br>Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, συμβάλει ενεργά στην κοινωνία ως κύτταρο πολιτισμού και γνώσης και πραγματοποιεί βιωματικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών που αφορούν στην εκπαίδευση στις βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.<br>
Was planen Sie zu tun? Beschreiben Sie Ihre Ziele: 
Αντικείμενο του προγράμματος είναι δημιουργία μιας νέας γενιάς υπεύθυνων πολιτών, που δίνουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Welche Zielgruppen haben Sie? 
Welche Zielgruppen haben Sie? 
Μαθητές νηπιαγωγείου και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) της ίδιας ηλικίας.
Wie viele Menschen wollen Sie erreichen? 
Wie wollen Sie vorgehen? Führen Sie die Maßnahmen auf, die Sie durchführen möchten: 
Daten 
Monday, 13 May, 2019
Name of action 

"Κυκλοφορώ Υπεύθυνα" - Η διαμόρφωση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και της αυτοκινητικής κουλτούρας είναι πρώτα από όλα ζήτημα παιδείας. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να εκτίθενται σε ερεθίσματα, να παίρνουν τα σωστά παραδείγματα καθώς χτίζουν μέρα με τη μέρα την προσωπικότητά τους σαν άνθρωποι, υπεύθυνοι πολίτες και μελλοντικοί οδηγοί.

Daten 
Tuesday, 14 May, 2019
Name of action 

"Make Road Safe" Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας να μαθαίνουν τις βασικές αρχές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, μέσα από την εφαρμογή μηνυμάτων όπως:“Σταμάτα, Κοίτα, Άκου” πριν να διασχίσεις το δρόμο / Φοράμε ΠΑΝΤΑ ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο

Daten 
Tuesday, 14 May, 2019
Name of action 

"Κυκλοφορώ με Ασφάλεια" το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών και πραγματοποιείται με βιωματικό – διαδραστικό τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου.
Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής.Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο κρίσιμο θέμα των οδικών ατυχημάτων.

Wie werden Sie Ihre Ergebnisse verbreiten? 
Το κοινό ενημερώνεται μέσα από την ιστοσελίδα του μουσείου, τη μηνιαία ηλεκτρονικη εφημερίδα του μουσείου, δελτία τύπου, ενημέρωση του δικτύου μουσείων, άρθρα στην ηλεκτρονική σελίδα της FIVA, στην ιστοσελιδα E-YLIKO του Υπουργείου Παιδείας και άλλες μεμονωμένες ενέργειες.
Wie gehen Sie vor, um den Erfolg Ihrer Maßnahme zu bewerten? 
Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τους μαθητές συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του προγράμματος αποτυπώνοντας την άποψή τους για το αν το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, την ποιότητα της εκπαίδευσης, τις νέες γνώσεις και τη συμμετοχή των παιδιών.
Wer wird die Evaluierung vornehmen? 
Internal evaluation
Wann werden Sie die Evaluierung durchführen? 
After the intervention
Bitte führen Sie die Indikatoren auf, mit denen Sie den Erfolg messen wollen 
Αύξηση προσέλευσης σχολείων
Αύξηση των σταθερών πελατών/σχολείων
Προσέλευση σχολείων από την επαρχία
Σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών/σχολείων
Bitte beschreiben Sie die Evaluierungswerkzeuge, die Sie verwenden wollen, z. B. Umfragen, Interviews, Schwerpunktgruppen usw. 
Ερωτηματολόγια
Σχόλια βιβλίου εντυπώσεων