MOBILITY AND TRANSPORT
European Road Safety Charter
Good Practice

Good practice submission

  1. Français
  2. Hrvatski

Good practice submission

Organisation details

Please describe the main road safety challenges/problems you have addressed or are addressing. 
O NAMAUdruga Sigurnost u prometu je građanska, neprofitna, nevladina i nestranačka stručna udruga osnovana 2009. godine sa osnovnim ciljem praćenja, analiziranja i unaprjeđivanja sigurnosti prometa te senzibiliziranja organa i tijela javne vlasti i sudionika u prometu za smanjenje opsega i posljedica stradavanja u prometu.Osnivači i članovi udruge renomirani su stručnjaci iz područja prometa, medicine, prava, strojarstva, građevine i ekonomije.MISIJAOstvarenje koncepta "VIZIJA NULA" eliminacijom smrtnog stradavanja u prometu, te zalaganje za vozače sa 5 zvjezdica, vozila sa 5 zvjezdica i ceste sa 5 zvjezdica.Ostvarenje koncepta "20 – 20 – 20" u području ekologije prometa smanjenjem potrošnje fosilnih goriva, smanjenjem emisije stakleničkih plinova i povećanjem udjela alternativnih goriva za 20% do 2020. godine i promoviranje modela održivog razvoja.VIZIJAPostati relevantni stručni partner organima i tijelima javne vlasti, organizacijama, udrugama,znanstvenim institucijama i drugim subjektima koji djeluju na podizanju razine sigurnosti prometa, odnosno smanjenju opsega i posljedica stradavanja, te ekologije cestovnog prometa.DJELOVANJEOrganiziranje stručnih skupova, okruglih stolova, panel diskusija i konferencija za medije u svezi problematike sigurnosti prometa te neposredno provođenjepromotivnih i preventivnih aktivnosti za poboljšanje sigurnosti prometa i senzibiliziranje javne vlasti i građana za iste.Sudjelovanje u radu hrvatskih i međunarodnih asocijacija i tijela koje se bave problematikom sigurnosti prometa.
What are your objectives? 
1. Organiziranje stručnih skupova i okruglih stolova na temu sigurnosti prometa
2. Organiziranje i neposredno provođenje međunarodnih akcija, Europska noć bez nesreća i Svjetski Dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa

Project activities

List the actions you carried/are carrying out 
Date 
Thursday, 18 December, 2014 to Friday, 18 December, 2015
Name of action 

1. Organiziranje stručnih skupova i okruglih stolova na temu:Djeca u prometuStradavanje motociklista i biciklista u prometu ( travanj 2015.)Žurno helikoptersko zbrinjavanje ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu ( HEMS)Utjecaj tehničke ispravnosti vozila na sigurnost cestovnog prometaStanje sigurnosti cestovnog prometa u EU i RH – komparativni prikaz & najbolja praksaAlkohol, droge i lijekovi u prometu (prosinac 2015.)

Date 
Saturday, 17 October, 2015
Name of action 

Organiziranje i neposredno provođenje međunarodne akcije Europska noć bez nesreća 2015. Udruga SUP već četvrtu godinu po redu planira provesti ovu hvale vrijednu akciju gdje je 2013. i 2014. organizirana akcija širokih razmjera u 10 klubova u 5 gradova s preko 1500 dikretno involviranih mladih vozača. u 2012. projekt je proveden samo u Zagrebu gdje je preko 200 mladih vozača direknto sudjelovalo u akciji. Za 2015. godinu ponovno planiramo akciju u barem 5 gradova ali sa pomnije organiziranim medijskim odjekom kroz socijalne mreže i pokušaj organiziranja alternativnih oblika prijevoza (taksi , javni prijevoz) dostave vlastitog  vozila (rent-a-driver) i car-share shema. Planira se suradnja sa ugostiteljima i Zagrebačkom pivovarom u cjelogodišnjoj medijskoj kampanji. kao novost , ove godine bi uz standardni poklon u paketu za odgovornog vozača (kapa, privjesak, majica i kapa) eventualno pridružili bocu vode, sok ili bezalkoholno pivo. U provođenje akcije planiramo i ove godine uključiti studente prometnog i ekonomskog smjera kao i pokroviteljstvo Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i Ministarstva unutarnjih poslova.

Date 
Wednesday, 1 April, 2015 to Monday, 1 June, 2015
Name of action 

Organiziranje i neposredno provođenje edukacija najranivijih sudionika u cestovnom prometu:Radionica za motociklisteRadionica za motocikliste će biti napravljena na temelju plana ovogodišnje radionice u sličnim terminima i sa istim uhodanim subjektima uz pokušaj uključivanja većeg broja sudionika u radionice.Uz financijsku potporu NACIONALNOG PROGRAMA SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA MUP-a, te u suradnji sa MUP - Služba za sigurnost cestovnog prometa, PU Primorsko-goranske županije, Klinikom za traumatologiju iz Zagreba, KBC Rijeka, ORYX – Centar sigurne vožnje i automotodromom GROBNIK tijekom mjeseca travnja i svibnja 2014. godine  uspješno su provedene preventivno-sigurnosne radionice za motocikliste i mopediste u ORYX- Centru sigurne vožnje u Zagrebu/Mićevac i na automotodromu Grobnik u Rijeci i to:                           06. travnja 2014 (nedjelja), ORYX – Centar sigurne vožnje                          12. travnja 2014 (subota), ORYX – Centar sigurne vožnje                          04. svibanj 2014. (nedjelja), ORYX – Centar sigurne vožnje                          17. svibanj 2014. (subota), ORYX – Centar sigurne vožnje Ispred udruge SUP u izvođenju teoretskog dijela edukacije sudjelovali su članovi udruge mr.dr.sc. Ante Muljačić,  dr. Slaven Babić, Milan Pajnić,dipl.ing. i Georg-Davor Lisicin,dipl.ing.                           19. svibanj 2014. (ponedjeljak), Grobnik/Racing school 99                          22. svibanj 2014. (četvrtak), Grobnik/Racing school 99 U izvođenju teoretskog dijela edukacije sudjelovali su g. Jurković-PU PGŽ, dr. Darko Ledić-KBC Rijeka i član udruge Georg-Davor Lisicin.Radionicama je bilo obuhvaćeno šezdeset (60) sudionika koji su se vrlo pozitivno očitovali glede svrhovitosti i koristi sudjelovanja. Jedan dio sudionika izrazivši zahvalu za mogućnost sudjelovanja iskazao je i želju da ponovo sudjeluju takvim edukacijama.Temeljem uspostavljene suradnje sa udrugom KARAVANA ZA ŽIVOT – "bikeri na cesti" predstavnici udruge SUP nazočili su i sudjelovali susretu/okupljanju motociklista 03. svibnja 2014. godine na SRC Jarun – otok hrvatske mladeži promovirajući i pozivajući okupljene motocikliste da se prijave i sudjeluju u radu edukativnih radionica. Ovom prilikom je podijeljeno oko 500 promotivnih letaka i 200 Priručnika za motocikliste u izdanju udruge SUP. 

Date 
Wednesday, 1 April, 2015 to Tuesday, 30 June, 2015
Name of action 

Organiziranje i neposredno provođenje edukacija najranivijih sudionika u cestovnom prometu:Škola za odrasle bicikliste (18+) Nakon ovogodišnjeg pilot projekta i publiciranog priručnika za bicikliste, planiramo pokrenuti radionicu - Školu za bicikliste 18+ koja će biti orijentirana prema odraslim vozačima bicikala u sličnom formatu i obujmu kao i za motocikliste. Osim ove radionice , pokušati će se pokrenuti i javna rasprava oko uloge biciklista u prometu i reguliranja njiohovog prometovanja osnovnim poznavanjem prometnih propisa - dozvola za bicikliste , kao i obveza nošenja kacige u Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.

Date 
Thursday, 1 January, 2015 to Thursday, 31 December, 2015
Name of action 

Sudjelovanje u organizaciji i radu nacionalnih i međunarodnih kongresa i foruma o korištenju LPG i CNG u prometu u svrhu poticanja diversifikacije energenata i ostvarenja održivog razvoja gradova.

Date 
Thursday, 1 May, 2014 to Wednesday, 10 December, 2014
Name of action 

Sudjelovanje u obilježavanju Europskog energetskog tjedna (svibanj 2015.) i Europskog tjedna mobilnosti u Gradu Zagrebu (rujan 2015.).   Stručni radovi i prijedlozi za promicanje održivog razvoja - Promet u mirovanju, alternativni prometni modovi u gradu, urbanizam i javni prijevoz u skladu sa biciklizmom i drugim alternativnim vrstama prijevoza.

Evaluation

What has been the effect of the activities? 
Neposredne ankete sa sudionicima akcija i radionica. Press clipping - procjena vidljivosti akcija , stručnih skupova i radionica kroz tiražu i nivo medija (TV, novine, portali). ROI - pokazatelji vidljivosti putem socijalnih mreža (like , share..etc) google analytics za www.sup.hr ). Tijekom godine, ukoliko to dopusti budžet Udruge koja ovisi o donacijama subjekata i članova, planiramo unajmiti profesionalnu istraživačko - marketinsšku agenciju za procjenu vidljivosti kroz fokus grupe.
How have you shared information about your project and its results? 
Rezultate namjeravamo širiti putem:a) Neposredno uz pomoć stručnih skupova, radionica i okruglih stolovab) Konferencije za medijec) Objave na www.sup.hr i priopćenja za medije - poveznice sa auto-portalima u RHd) Objave putem socijalnih mreža: Facebook, twitter, linkEdIn
How many people did you reach/have you reached? 
Who carried/carries out the evaluation activities? 
External evaluation
Internal evaluation
When did/will you carry out the evaluation? 
Before, after and continuous monitoring
How many groups did you evaluate/have you evaluated? 
Number of interventions groups 
10
Number of control groups 
5
Please list the indicators you use to measure success 
Praćenje i dubinska analiza prometnih nesreća - procjena aktivnog utjecaja na smanjenje broja i opsega stradavanja
Press clipping - procjena vidljivosti akcija , stručnih skupova i radionica kroz tiražu i nivo medija (TV, novine, portali)
ROI - pokazatelji vidljivosti putem socijalnih mreža (like , share..etc) google analytics za www.sup.hr )
Anketa zadovoljstva sudinika Radionica za motocikliste i Škole za bicikliste 18+
Sudjelovanje u međunarodnim projektima i akcijama - etabliranje udruge SUP kao nacionalnog i regionalnog subjekta za promicanje sigurnosti cestovnog prometa i smanjenej obujma stradavanja
Prihvaćanje akcija i projekata od strane NPSCP i drugih vladinih i nevladinih subjekata u RH
Priznanje ERS Charter best practice >:o)
Tijekom godine, ukoliko to dopusti budžet Udruge koja ovisi o donacijama subjekata i članova, planiramo unajmiti profesionalnu istraživačko - marketinsšku agenciju za procjenu vidljivosti kroz fokus grupe.
Neposredni kontakt sa zainteresiranim sudionicima prometa i subjektima putem različitih komunikacijskih kanala: e-pošta
Please describe the evaluation tools you use (i.e. surveys, interviews, focus groups, etc.) 
Anketa zadovoljstva sudionika : Radionica za motocikliste i Škole za bicikliste 18+
ROI - pokazatelji vidljivosti putem socijalnih mreža (like , share..etc) google analytics za www.sup.hr )
Press clipping - objave u glasilima nakon svake provedene aktivnosti
Neovisna procjena agencije za istraživanje - fokus grupe
Sustav arhiviranja i obrade neposrednih kontakata na Udrugu