Global Traffic Support - Practical Accident Prevention

Initiative details

Emberi hibákból bekövetkező balesetek megszüntetése: fáradtság, reakcióidő változás és mérés, telefon használat kiküszöbölése, figyelmetlenség felderítése, agresszió, drog, alkohol jelenléte, a szándékos szabálysértések és cselekmények kiszűrése, nem megfelelő magatartásformák a közlekedésben, vezetéstechnikai hibák kiküszöbölése, környezetben jelenlévő veszélyek felderítése, műszaki hibák és úttestekben fellelhető veszélyforrások kiszűrése.

Az egészségügyi problémák kiszűrése, a rosszullétek vagy a közlekedésben jelen lévő pszichológiai állapotok felismerése. (Példa, alvási apnoe, infarktus, kollapszus, agyi történések, epilepszia, pszichológiai diagnózisok)

A járművekkel végrehajtott terrorizmus és a járművek bűncselekményekben való használatának megakadályazhatósága.

A balesetek, forgalmi helyzetek, események mélyelemzésének biztosítása, dokumentálása és kutatható adatbázisok létrehozása.

A közlekedők, közlekedési szereplők képzésének, fejlesztésének lehetősége és kivitelezése.

A jogosulatlanul vagy jogtalanul használt járművek és kezelőik felderitése és a forgalomban való részvételük megakadályozása. (Érvénytelen jogosítvány, eltiltás alatti közlekedés megakadályozhatósága, érvénytelen műszaki vizsga, veszélyt jelentő műszaki állapot vagy emberi állapot)

Gyakorlati beavatkozási lehetőségek megtalálása az egyes konkrét helyzetekben történő folyamatok kimenetelének megváltoztatására.

A jármű fejlesztő és közlekedési szakemberek részére biztosítani egy átfogó platformot, amely alapján a fenntartható közlekedés megvalósítható. Igazságügyi és állami szervezeteknek a törvényalkotás gyakorlati helyzetekhez történő alkalmazásának adatokkal történő igazolása.

A végrehajtó szerveknek egy sokkal átfogóbb, tisztább és egyértelműbb, adatokra építhető módszerek kidolgozásának lehetősége.

Olyan módszer létrehozása, amely a jelenlegi jármű- és közlekedésben részt vevő egyéb technikai eszközök azonnali bevonhatóságát teszi lehetővé, ugyanakkor képes az eszközök nélkül a forgalomban tartózkodó személyek, élőlények védelmére is.

Egyúttal biztos alapot kínálni ahhoz, hogy az innovatív járműfejlesztések sokkal eredményesebben és könnyebben csatlakozhassanak a rendszerhez, pótolva a hiányzó információs láncszemet, nevezetesen az egyének képességeinek ismeretét, amely nélkül az autonóm jármű megoldások vagy járműfejlesztések sokkal nehezebben és sokkal hosszabb idő alatt kivitelezhetőek.

Mindezeken felül egy olyan valós adatokra épülő térképrendszer megalkotása, amely minden olyan helyet tartalmaz, amelyen valaha ember vagy jármű jelen lehet.

Initiative date

Who was/is your target audience?

Policy makers
Public authorities
Children 0-16
Young adults 17-25
Adults
Parents
Seniors
Company employees
Fleet operators
Car drivers
Car drivers – professional
Educational staff
Emergency services
Public transport
Van drivers
Lorry/truck drivers
Cyclists
Micromobility riders
Powered two wheeler riders (excluding micromobility)
Pedestrians
Others

Topic

Knowledge building and sharing
Create awareness
Education in school or in community organizations
Improve vehicles and infrastructure
Provide alternative solutions

Project activities

If you work together with external partners, list the most important partners and briefly describe their role.

Precognox Kft a mesterséges intelligencia programozása, algoritmusok kidolgozása, Qualysoft Zrt. és a Microsoft a felhőszolgáltatások és erőforrások biztosítása, ORFK és a Balesetmegelőzési Bizottság közlekedési ismeretanyagai, Közlekedéstudományi Egyesületen belül személyek, a Budapesti Műszaki egyetem egyes személyei, Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság által biztosított általános információs anyagok, vezetéstechnikai szakemberek, Kapos Holding Zrt. tagvállalatai, mint mért pontok, Vodafone, Teltonika, Movon.

Please describe the project activities you carried/are carrying out and the time period over which these were implemented.

A módszer megalkotása a fenti problémák teljes skálájára biztosít megoldást.
A gyakorlati kidolgozás és a kezdeti prototípus létrehozása 14 hónapot vett igénybe, melyet megelőzött 12 hónap a problémák elméleti megoldhatóságának kutatásával. Tehát 28 hónap alatt értük el azt, hogy a projektünk a megvalósítás útjára lépett.

Megvalósított projekttevékenységek: fizikai mérőeszköz és balesetmegelőzésre alkalmas eszközcsomag megalkotása, szoftverrendszer alapjának felállítása, identitás kezelések megvalósítása (a pontos felhasználói/kölekedő azonosításhoz), a századmásodperces dokumentálási lehetőség megvalósítása, az adattárolás és informatikai erőforrások bevezetése, a mobil megoldások kezdeti kialakítása (applikációk), egy oktatási platform elkészítése, valamint egy közösségi platform létrehozása a közlekedőknek, megalkottuk azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a beavatkozást bármely közlekedési helyzetben, elkezdtük a mesterséges intelligencia algoritmusainak felépítését, amely a háttérben folyamatos mélyelemzéseket tudnak végezni.
A projektünk első szakasza egy gyakorlatban is működő rendszert hozott létre, amely már a változások mérésére is alkalmas.

Evaluation

What has been the effect of the activities?

A rendszer alkalmazása az alábbi eredményeket produkálta az első fázisban:
- Jogtalan járműhasználat gyakorlatilag lehetetlen. 100%-ban képesek vagyunk szűrni ezeket az eseteket, még járművezető cserével is.
- Rossz vagy közlekedésre alkalmatlan jármű a közlekedésben rész venni nem tud. 100 %-ban megvalósítottuk, hogy alkalmatlan jármű ne vehessen részt a közlekedésben.
- Arcfelismerési rendszer 73%-al növeli az úton tartott figyelmét a járművezetőnek.
- 85 %-al csökkentjük a kézbentartott telefonhasználatot.
- Felismerjük a fáradtság jeleit, ásítás, elalvás, jelezzük és célzott üzenettel, jelzéssel, fizikai jelzéssel figyelmeztetünk. 91%-al csökkenthetővé vált a kockázata bármilyen esemény megvalósulásának ezekből az emberi tényezőkből bekövetkező baleseteknek.
- 87% eredményt értünk el a követési távolság betartásában.
- 99%-os pontossággal előre jelezzük a gyalogos, a motoros, kerékpáros jelenlétét a járművezetőknek.
- 95%-os pontossággal korlátozott látási viszonyok közepette (sűrű eső, köd, hóesés, szembe sütő nap, éjszaka, stb.) is előrejelzünk az utakon a közlekedőknek akadályokat, járműveket, közlekedőket és a mozgó élőlényeket.
- 100 %-os pontossággal különbséget teszünk az események fajtájában. (Vezetéstechnikai esemény, út vagy környezeti probléma, külső váratlan probléma, mint például a mások által kiváltott manőver, például a büntetőfékezés.
- 100 %-ban képesek vagyunk felismerni a rakodási problémákat, a súlyproblémákat és a jármű okozta változásokat.
- 100 %-os pontossággal képesek vagyunk megmérni távolról a reakcióidőt és az abban történt változásokat.
- Minden felhasználónál egyéni "közlekedési szokástérképpel" rendelkezünk, amely lehetővé teszi, hogy felismerjük a változásokat, azaz a drog, alkohol vagy az agresszió okozta elváltozásokat.
- A közlekedési szokástérkép lehetővé teszi az egyéni erősségek, gyengeségek felfedezését így személyre szabott képzéseket tudunk biztosítani.
- Elértük, hogy naponta 16-29 perc közötti időt töltsenek el a felhasználók a saját közlekedésükben előforduló hibák elemzésével és saját képzésükkel automatikusan.
- 100%-ban képesek vagyunk a közlekedési szereplők részére célzott üzeneteket eljuttatni úgy, hogy nem vonjuk el a figyelmüket a vezetésről, a közlekedésben való tevékenységükről.
- 100 %-ban előre jelezhetjük az átmeneti forgalmi akadályokat, valós időben, de csökkenthetjük a forgalom sebességét szükség esetén már távolról is.
- Felismerjük és célzottan eljuttatjuk minden felhasználónak az ideiglenes sebességkorlátozásokat az általánosan előirt sebesség határok mellett.
- 100 %-ban képesek vagyunk megakadályozni a lezárt területekre történő belépéseket járművel. (Terrorizmus)
- Képesek vagyunk kezelni 100 %-ban az egyes országok közötti közlekedési szabály eltéréseket és ezek alapján figyelmeztetni a közlekedési szereplőket.
- 25-50% között van az egyes járműtípusok fogyasztáscsökkenése, hatótávolság növekedése a rendszer résztvevőinek.
- 20-40%-os üzemeltetési költségcsökkentést eredményez a rendszer mellékhatásként.
- Századmásodperces dokumentálást valósítottunk meg, mely 35 pillanatnyi járműtechnikai paramétert, vizuális és radar képrögzítést és elemzést, távoli adatbázisokból származó információk (időjárás, forgalmi adatok), 100 %-os járművezetői azonosítással és pillanatnyi tevékenység rögzítéssel, visszajátszható és elemezhető adatbázissal.
- Képesek vagyunk adott esemény helyszínén felderíteni az érintetteket, tehát a szemtanúk vagy más jelenlévők helyzetét is egyértelműen tudjuk dokumentálni.
- 100 %-ban bármilyen járműbe elérhetővé tettük a rendszert és az eszközöket. Minden közúti szereplő, eszköz, jármű, nem gépi hajtású jármű bevonható a rendszerbe. Nincs kor, típus vagy közlekedési szerep megkötés.
- Az adatbázisaink már a közlekedési képzéseknél is felhasználhatóak, így lehetőség van minden közlekedő egyéni képességeinek megfelelő képzésre.
- 100 %-ban képesek vagyunk a közlekedési szereplők minősítésére, amely lehetővé teszi az alkalmassági követelmények valós idejű mérését.

Please briefly explain why your initiative is a good example of improving road safety.

Mindenekelőtt lehetőséget ad arra, hogy egy olyan megoldást adjunk az embereknek, amely kifejezetten képes a személyes és egyéni képességek támogatására, azonban ezt mégis a globális közlekedési rendszer ismeretében teszi.
A fejlesztés ember és technológia központú egyben és nem tartalmazza a "kisebbik rossz" választásának lehetőségét, csak és kizárólag a teljes megoldást, az emberi élet megmentését, a totális megelőzést tartja fontosnak.

Megtalálható vele azoknak a veszélyeknek a sokasága, amelyek jelen vannak az utakon.

Elérhetjük, hogy a közlekedők fordítsanak időt és energiát a saját képzésükre minden előírás vagy kötelezettség nélkül.
Gyakorlatban válik megakadályozhatóvá minden baleseti esemény, ennek a módszernek a részletes kidolgozásával és közlekedési szakemberekkel folytatott kivitelezésével.

Információt adhat a járműfejlesztések valódi szokásokhoz és az igényekhez történő igazítására.
Hatékonyabb és jobb közlekedési eszközök, forgalmi rendszerek építhetők.
Mélyelemzésekre ad lehetőséget, amely megváltoztathatja a szabályok megalkotását, az igazságügyi tevékenységet, közlekedés fejlesztési módszereket. Alapot képez a fenntartható közlekedés megvalósítására, hiszen a jelenlegi autonóm technikáknak az egyéni szokások ismerete nem áll rendelkezésére, illetve nem tervezhető az emberi reakció a forgalomban.
Összességében megváltoztatja a közlekedési biztonságot és a közlekedési kultúrát.

How have you shared information about your project and its results?

A terveinket és eredményeinket a Közlekedéstudományi Intézettel, az Országos Rendőrfőkapitánysággal, a nagyobb szakmai szervezetekkel, a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a ZalaZone üzemeltetőivel, a MávStart, a MÁV, a HUMDA Zrt. és a Magyar Autóklub, a különböző biztosítótársaságokkal és a kormányzati szervekkel, mint például az Innovációs és Technológiai Minisztérium próbáltuk és próbáljuk folyamatosan megosztani
Ezen felül a Linkedin oldalunkon és a különböző közösségi platformokon nyilvánosan és célzottan a szakemberek számára adunk információkat.
Nyilvános vitákat, szakmai megbeszéléseket igyekszünk kezdeményezni.
Kiállításokon, közlekedési eseményeken veszünk részt.
Nemzetközi kapcsolatot próbálunk kiépíteni az ADAC, ÖAMTC és egyéb közlekedésben érintett szervezetekkel.