MOBILITY AND TRANSPORT
European Road Safety Charter
content

Unie van Belgische Brouwers

  1. English
  2. Nederlands
What are you doing/aiming to do for road safety? 

De Belgische Brouwers stonden (samen met het BIVV) 15 jaar geleden mee aan de wieg van de BOB-campagne. Vandaag willen wij de campagne verbeteren en toespitsen op bepaalde doelgroepen gebaseerd op nieuw onderzoek. Onze actie heeft betrekking op een daling van rijden onder invloed van alcohol. Belangrijkste indicatoren zijn de alcoholtesten die de politiediensten uitvoeren: in de weeknachten hadden voornamelijk bestuurders van 40 tot 49 jaar een te hoog promillegehalte, in weekendnachten zijn dat voornamelijk jongeren (25 tot 39 jaar).
 
Door gerichte boodschappen naar deze risicogroepen toe, willen wij de formule van de ‘designated driver’ promoten. Een ‘designated driver’ is een persoon die belooft zich te onthouden van alcohol op een sociale bijeenkomst, zodat hij /zij ervoor kan zorgen dat anderen veilig thuis komen. Daardoor willen we het percentage bestuurders met een te hoog alcoholpromille in het bloed terugdringen.
Wij zullen kwalitatief onderzoek doen naar drijfveren van de betrokken doelgroepen : wat verhindert hen om “BOB” (designated driver) te zijn als ze uitgaan? (Juli 2010)
 
Vervolgens zullen we boodschappen formuleren die erop gericht zijn om deze obstakels te helpen overstijgen (september - oktober 2010). De inhoud van de boodschappen zal worden afgestemd op de specifieke doelgroep. Dit zal gebeuren in overleg met de partners (BIVV en Assuralia) en een campagnebureau. De boodschappen worden verspreid via de klassieke media (radio, televisie, billboards, POS materiaal in drankgelegenheden...) maar ook en vooral via de nieuwe sociale media.
 
Tenslotte zullen wij de juiste media kiezen om deze boodschappen op de meest adekwate manier bij de doelgroep te brengen (eind 2010).
 
Tevens organiseren wij acties op het terrein met alcotests, folders en alcogoggles... tijdens oa festivals en evenementen.
 
Afhankelijk van de resultaten en evaluatie, zullen we deze campagne verderzetten.
 

charter your road saftey problem(s) 

 

Your knowledge