Μάρτυρας Ατυχήματος - Accident Witness

Στατιστικά τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα παραμένουν τα τελευταία χρόνια στα ίδια περίπου επίπεδα και πολλοί φορείς βεβαιώνουν την αύξησή τους σταδιακά.

Για να μιλάμε ότι έχουμε Υγιή Πόλη θα πρέπει κάθε φορέας Δημοτικός, Κρατικός και μη να συμβάλει στον σκοπό αυτό με διάφορες επεμβάσεις.

Η εκμάθηση της οδικής Ασφάλειας και της κυκλοφοριακής αγωγής ενός παιδιού , θα πρέπει να αρχίζει από την Παιδική Ηλικία , να συνεχίζει στην προσχολική ηλικία και μέσω της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης να ολοκληρώνει τις βασικές γνώσεις ενός σωστού χρήστη του οδικού δικτύου.

Επίσης θα πρέπει να συνεχίζεται η ενημέρωση τόσο στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων αλλά και σε ενήλικους στο θέμα της σωστής μεταφοράς ανηλίκων αλλά της οδηγικής συμπεριφοράς αντίστοιχα.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Παιδική Ηλικία


Εργαστήριο Οδικής Ασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου προκειμένου τα παιδιά μέσα από την ζωγραφική , ανάγνωση παιδικών βιβλίων κ.α. να μάθουν να αναγνωρίζουν την γενική χρήση των πινακίδων σήμανσης , την χρησιμότητα του παιδικού καθίσματος αλλά και του ποδηλατικού κράνους.


Προσχολική Ηλικία


Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν την δυνατότητα να αφομοιώνουν κανόνες οδήγησης ποδηλάτου , την σωστή θέση σε όχημα αλλά και να αναγνωρίζουν τους άμεσους κινδύνους στο οδικό δίκτυο. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια οι μαθητές θα μάθουν να αναγνωρίζουν τις πινακίδες σήμανσης (απαγορευτικά , το STOP ,κ.α. ) αλλά και με τη χρήση προσωρινού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής θα ολοκληρώσουν την ενότητα του προγράμματος Είμαι Καλός Οδηγός.


Α/μια Εκπαίδευση


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου είναι σε θέση να κατανοήσουν (πλήρες Δ,Ε,ΣΤ τάξη) τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας , τους κανόνες οδήγησης ποδηλάτου αλλά και τους κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης ως πεζοί. Έχουν πλέον διαμορφώσει την ικανότητα της αντίληψης των


κινδύνων στο οδικό δίκτυο. Μέσα από διαδραστική ομιλία , ασκήσεις και παιχνίδι οι μαθητές της Α/μιας εκπαίδευσης θα μπορούν ακόμα να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους ακόμα και να τους διορθώσουν. Η χρήση της πρακτικής άσκησης μέσω του Προσωρινού Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής οι μαθητές θα παραλάβουν Ενδεικτικό Δίπλωμα Οδήγησης >> ώστε να επιβραβευτούν για την συμμετοχή τους στα προγράμματα Οδική Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής.


Β/μια Εκπαίδευση


Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ,οι μαθητές επιθυμούν να μετακινούνται χωρίς συνοδεία ενήλικα από την οικία τους στο σχολείο και την επιστροφή τους. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει εκπονηθεί προκειμένου οι μαθητές του Γυμνασίου να να κατανοήσουν τους κανόνες μετακίνησης ως πεζοί, τους κινδύνους αλλά και την σωστή οδηγική συμπεριφορά ποδηλάτου. Επιτυγχάνεται αυτή η γνώση μέσα από την Διαδραστική Ομιλία και τη Συζήτηση με του Μαθητές προκειμένου με την χρήση του διαλόγου ως εργαλείο να μεταλαμπαδεύονται οι γνώσεις.


Οι μαθητές Λυκείου επιθυμούν πλέον μηχανοκίνητο όχημα και η μετάβαση από το Ποδήλατο στο Μηχανοκίνητο όχημα είναι δύσκολη και επικίνδυνη . Μέσα από Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με την Δ/νση Β/μιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ( Γραφείο Αγωγής Υγείας και Περιβάλλοντος) το οποίο περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και με την συνεργασία ειδικών οι μαθητές ενημερώνονται για τη χρήση και τους κινδύνους ενός μηχανοκίνητου οχήματος, την Χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης , καθώς επίσης και την Οικολογική Οδήγηση. κ.α.


Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων


Η έλλειψη Παιδικών Καθισμάτων , ο τραυματισμός βρεφών- παιδιών και πολλά άλλα μας αναγκάζουν να ενημερώνουμε τους Συλλόγους Γον. & Κηδεμ. για την απαραίτητη χρήση και την σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων αλλά και συμβουλές στο πλαίσιο ασφαλής μετακίνησης.


Ενήλικοι


Η κλιματική αλλαγή μας οδήγησε να εκπονήσουμε πρόγραμμα για την οικολογική οδήγηση αλλά και συνάμα μέσα από την προώθηση σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας όπου περιλαμβάνει την οικολογική μεταφορά με τη χρήση φιλικών στο περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Επίσης οι ενήλικοι , είτε ως γονείς είτε ως συμμετέχοντας στο σύστημα κυκλοφορίας , είναι πρότυπα μίμησης στους ανήλικους .


Υπερήλικοι

Κάθε μέρα διαπιστώνουμε την μεταφορά ανηλίκων με συνοδεία Υπερηλίκων (παππούς – γιαγιά) είτε ως πεζοί είτε ως επιβάτες. Πολύ μικρό ποσοστό χρησιμοποιείται σε αυτή τη μεταφορά Παιδικό Κάθισμα, κράνος ή άλλος εξοπλισμός ασφάλειας. Εκπονήθηκε πρόγραμμα προκειμένου οι υπερήλικοι να ενημερωθούν για τους κινδύνους κατά την μεταφορά των ανηλίκων αλλά και για τους κινδύνους λόγω της μείωσης των αντανακλαστικών ενός υπερήλικα κατά την χρήση ενός μηχανοκίνητου οχήματος.

Images