MOBILITY AND TRANSPORT
European Road Safety Charter
About the Charter

Naše poslanstvo

Evropska listina o cestnoprometni varnosti, ki jo upravlja Evropska komisija, je največja platforma civilne družbe o cestnoprometni varnosti. Do danes je Listino podpisalo več kot 3 800 javnih in zasebnih subjektov, ki so izvedli ukrepe in pobude za cestnoprometno varnost, usmerjene na njihove člane, zaposlene in preostalo civilno družbo.

 

S temi ukrepi se je okrepila kultura cestnoprometne varnosti po Evropi in izboljšalo skupno znanje o vzrokih za nesreče, poleg tega pa so pripomogli k oblikovanju preventivnih ukrepov in rešitev.

 

 

Raznoliko skupnost članov Listine sestavljajo podjetja, združenja, lokalni organi, raziskovalne ustanove, univerze in šole. Priznava se vloga vseh subjektov, ki so sprejeli zavezo, njihovi ukrepi pa so objavljeni na naši strani, kar omogoča drugim, da se učijo in dobijo navdih.

 

 

Cilji Listine so zlasti

 

 

• spodbujati in podpirati evropska združenja, šole, univerze, podjetja vseh vrst in velikosti ter lokalne organe pri izvajanju ukrepov za varnost v cestnem prometu v Evropi;

 

 

• priznati prispevke civilne družbe k cestnoprometni varnosti;

 

 

• omogočiti članom civilne družbe pridobivanje in širjenje znanja o vprašanjih cestnoprometne varnosti v Evropski uniji;

 

 

• spodbujati učinkovit dialog za prenos izkušenj in praks s področja cestnoprometne varnosti na vseh ravneh upravljanja v Evropski uniji.

 

 

Skupaj smo odigrali pomembno vlogo v vseevropskem prizadevanju za večjo varnost na naših cestah. Poslanstvo Evropske listine o cestnoprometni varnosti je zdaj nadalje spodbujati in razširiti to skupnost s končnim ciljem zmanjšanja števila žrtev v cestnem prometu do leta 2020.