MOBILITY AND TRANSPORT
European Road Safety Charter
About the Charter

Naš zadatak

Europska povelja o sigurnosti na cestama za koju je nadležna Europska komisija najveća je civilna društvena platforma o sigurnosti na cestama. Do danas se više od 3800 javnih i privatnih entiteta obavezalo na Povelju, a provode akcije i inicijative za sigurnost na cestama usmjerene na njihove članove, zaposlenike i ostatak civilnog društva.

Te su akcije ojačale kulturu sigurnosti na cestama diljem Europe, poboljšale opće znanje o uzrocima nesreća i pomogle u stvaranju preventivnih mjera i rješenja.

 

 

Raznolika zajednica članova Povelje sastoji se od poduzeća, udruga, lokalnih vlasti, znanstvenih institucija, sveučilišta i škola. Svi angažirani entiteti dobivaju stvarno priznanje, a njihove su akcije javno vidljive na našim stranicama što omogućuje ostalima da uče i nađu nadahnuće.

 

 

Konkretnije, cilj je Povelje

 

 

• poticati i podržati europske udruge, škole, sveučilišta, poduzeća svih vrsta i veličina te lokalne vlasti da poduzmu mjere za sigurnost na cestama u Europi,

 

 

• priznati doprinos civilnog društva sigurnosti na cestama,

 

 

• olakšati članovima civilnog društva stjecanje i razmjenu znanja o problemima sigurnosti na cestama u Europskoj uniji,

 

 

• olakšati istinski dijalog za prijenos iskustva i prakse sa sigurnošću na cestama na svim razinama vlasti u Europskoj uniji.

 

 

Zajedno smo odigrali značajnu ulogu u paneuropskom nastojanju da naše ceste učinimo sigurnijima. Zadaća Europske povelje o sigurnosti na cestama povelje danas je dodatno poticati, jačati i proširiti ovu zajednicu s krajnjom vizijom o smanjenju broja prometnih žrtava do 2020.